Home Werkzaamheden Netwerken Training Nieuws Contact Links
L. Elings T. Zandringa S. Swieringa

Middelweg-West 164 • 9076 GE Sint Annaparochie

Tel.: 0518 - 40 30 30 • praktijk@fysta.nl • www.fysta.nlFysiotherapie

Fysiotherapie is een zeer ruim begrip. Onder fysiotherapie wordt een heel scala aan behandelingen gerekend die een fysiotherapeut uit kan voeren om de klachten te beïnvloeden van een patiënt.

Het merendeel van fysiotherapie bestaat uit massage, mobiliseren en oefentherapie.

Onderscheidt moet gemaakt worden bij een massage bij een beautysalon en een massage bij een fysiotherapeut. Bij een salon kun je een ontspannende massage krijgen die zorgt voor een betere doorbloeding. Dit is vaak een algemene massage van een lichaamsgebied, zoals de rug. Bij de fysiotherapeut is een massage gericht op het reduceren van de klachten. Het kan zijn dat er een patiënt komt die bijvoorbeeld stressklachten heeft waardoor de tonus (=spanning) in de spieren verhoogd zijn en waardoor de patiënt een pijnsensatie op die plek voelt. Ook krijg je een verstopping van afvalstoffen in de spier, waardoor de voedingstoffen de spier niet meer kunnen bereiken. Door dit proces te veranderen, kan het zijn dat de klachten verbeteren.

Het voordeel van een fysiotherapeut is dat deze ook verder kijkt dan alleen die spier die pijn geeft. Want was is de oorzaak van die pijn? Een slechte houding? Te veel stress? Een blokkade in 1 van de rugwervels?


Mobiliseren wordt in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd. Nu mag men mobiliseren door een fysiotherapeut niet verwarren met het 'kraken' van een gespecialiseerd manueel fysiotherapeut. Dit wordt dan bij een manueel therapeut ook niet mobiliseren genoemd maar manipuleren.

Mobiliseren kun je onderverdelen in passief of actief.

Passief mobiliseren is het losmaken van geblokkeerde gewrichten.

Actief mobiliseren is het losmaken van gewrichten en lichaamsdelen door actieve oefeningen.

Oefentherapie

Jaren geleden werd de fysiotherapeut in de volksmond ook wel “masseur” genoemd. In de tegenwoordige tijd is dit niet meer aan de orde. Fysiotherapeuten gebruiken massage weliswaar nog wel als behandeling indien nodig, maar fysiotherapie bestaat ook voor een groot gedeelte uit oefentherapie. Hierbij is het de bedoeling dat de patiënt actief bezig is d.m.v. oefeningen om het herstel te bevorderen. Patiënt en fysiotherapeut werken samen om een bijpassend behandelprogramma op te zetten. Bij Fysta zijn we in bezit van een ruimopgezette oefenzaal waar de nodige apparatuur te gebruiken is. Ook worden er oefeningen gedaan op de mat, op een bal of op de behandeltafel. Oefentherapie kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de mobiliteit (= beweeglijkheid) verbeterd wordt. Ook kan je kiezen voor spierkrachtversterking, stabiliteit, verbeteren van de conditie, uithoudingsvermogen en ga zo maar door. Dit wordt natuurlijk afgestemd op hetgeen nodig is om de klachten te reduceren.

2013 FYSTA     |     Middelweg-west 164  9076 GE Sint Annaparochie     |     www.fysta.nl     |     praktijk@fysta.nl     |     Tel. 0518-403030