Home Werkzaamheden Netwerken Training Nieuws Contact Links
L. Elings T. Zandringa S. Swieringa

Middelweg-West 164 • 9076 GE Sint Annaparochie

Tel.: 0518 - 40 30 30 • praktijk@fysta.nl • www.fysta.nlManuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd om extra kennis op te doen van de beweegmogelijkheden van het lichaam en vooral van de wervelkolom. De manuele therapeut is dus gespecialiseerd in het opsporen van bewegingsstoornissen van gewrichten met name bij klachten van de rug c.q. nek.


Het doel van de manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor worden een aantal specifieke technieken gebruikt zoals zacht duwen of trekken van lichaamsdelen of worden gedoseerde impulstechnieken gebruikt. Hierbij ontstaat soms een knappend geluid wat over het algemeen niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar; een verbetering van de bewegingsvrijheid en/ of afname van de pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van instructies en adviezen om tot gezond bewegen te komen.


Manuele therapie kan vooral helpen bij slecht functioneerde gewrichten met of zonder pijn. Voorbeelden zijn:


- Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht bewegende wervelkolom

- Nek- en schouder klachten eventueel met uitstraling naar de armen

- Lage rugklachten eventueel met uitstraling naar de benen

- Hoge rugklachten eventueel met rib- en borstpijn

- Duizeligheid bij bewegen van de nek

- Heupklachten


In het algemeen is manuele therapie dus geschikt voor klachten die naast pijn gepaard gaan met het slechter bewegen van de gewrichten. Echter ook bij overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn/haar gewrichten m.b.v. de spieren te beheersen.


2013 FYSTA     |     Middelweg-west 164  9076 GE Sint Annaparochie     |     www.fysta.nl     |     praktijk@fysta.nl     |     Tel. 0518-403030