Ex-Covidpatiënten lopen te lang door met klachten

Uit KNGF-onderzoek blijkt dat veel ex-Covidpatiënten zich te laat melden om voor de zogenaamde Paramedische Herstelzorgregeling in aanmerking te komen.

De Paramedische Herstelzorgregeling vergoedt kosten voor herstelzorg tijdelijk vanuit de basisverzekering. De reden dat patiënten zich te laat melden bij de fysiotherapeut, is dat zij vaak denken dat de klachten vanzelf zullen verdwijnen, of doordat zij aanvankelijk geen klachten hebben die zich na enkele weken alsnog openbaren. Dat laatste toont ook het onvoorspelbare verloop van het herstel na Covid aan.

Minister Tamara van Ark liet weten dat patiënten zes maanden (in plaats van vier maanden) de tijd krijgen om zich voor hulp te melden en een verwijzing van een huisarts volstaat om voor een tweede termijn van zes maanden vergoede paramedische zorg in aanmerking te komen. 

Samenvatting onderzoeksrapport herstelzorg fysiotherapie

Het rapport toont aan dat de zorg voor (ex) Covid patiënten zich -juist nu de ziekenhuizen steeds minder worden belast- massaal verplaatst naar de fysiotherapiepraktijken. De toename van het aantal door fysiotherapeuten behandelde patiënten (inmiddels meer dan 80.000) is het grootst in de leeftijdscategorie 50-59 jaar. Echter, ook jongere leeftijdscategorieën houden na een Covid-infectie last van (vaak ernstige) klachten en zijn daarvoor onder behandeling bij een fysiotherapeut. Zij maken ongeveer 20% van het totaal uit. Gemeten over alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigen vrouwen 64% van de herstelzorgpatiënten en mannen 36%. vaak sprake van een behandelfrequentie van twee keer per week.

De meeste patiënten (64%) die worden behandeld door een fysiotherapeut hebben thuis een Covid-infectie doorgemaakt.

Heeft u een COVID-infectie meegemaakt en ervaart u nog blijvende klachten zoals vermoeidheid, blijf er dan niet mee rond lopen. U kunt een afspraak maken bij ons op de praktijk. Dan kunnen wij samen kijken wat wij voor u kunnen betekenen. “Training na herstel corona” wordt vergoed uit uw basisverzekering, het enige wat u hoeft mee te nemen is een verwijzing van uw huisarts.