Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd om extra kennis op te doen van de beweegmogelijkheden van het lichaam en vooral van de wervelkolom. De manuele therapeut is dus gespecialiseerd in het opsporen van bewegingsstoornissen van gewrichten met name bij klachten van de rug c.q. nek.

Het doel van de manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor worden een aantal specifieke technieken gebruikt zoals zacht duwen of trekken van lichaamsdelen of worden gedoseerde impulstechnieken gebruikt. Hierbij ontstaat soms een knappend geluid wat over het algemeen niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar; een verbetering van de bewegingsvrijheid en/ of afname van de pijn. Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van instructies en adviezen om tot gezond bewegen te komen. Manuele therapie kan vooral helpen bij slecht functioneerde gewrichten met of zonder pijn. Voorbeelden zijn:

 Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht bewegende wervelkolom

 Nek- en schouder klachten eventueel met uitstraling naar de armen

 Lage rugklachten eventueel met uitstraling naar de benen

 Hoge rugklachten eventueel met rib- en borstpijn

 Duizeligheid bij bewegen van de nek

 Heupklachten

In het algemeen is manuele therapie dus geschikt voor klachten die naast pijn gepaard gaan met het slechter bewegen van de gewrichten. Echter ook bij overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn/haar gewrichten m.b.v. de spieren te beheersen.

Openingstijden

Ma : 8.00 – 19.00 uur

Di : 8.00 – 17.00 uur

Wo : 8.00 – 17.30 uur

Do :  8.00 – 21.00 uur

Vr : 8.00 – 17.00 uur

Za – Zo : Gesloten

Fysta Fysiotherapie

Middelweg West 164

9076 GE Sint Annaparochie

praktijk@fysta.nl

0518-403030

Kadal 31

9079 KT Sint jacobiparochie

a.deboer@fysta.nl

0518-491475

Ferniawei 1A

9047 KM Minnertsga

a.deboer@fysta.nl

0518-471211